Díla nedostupná na trhu

09.10.2023 14:50

Nenašli jste požadovanou knihu v knihkupectví, v antikvariátu ani v internetovém obchodě? Pravděpodobně se může jednat o tzv. dílo nedostupné na trhu (DNNT), které vám nyní dolnobousovská knihovna umožňuje v digitalizované podobě zpřístupnit na základě smlouvy s Národní knihovnou ČR.

Knihy vydané na území České republiky do roku 2003 nebo digitalizovaná vydání novin a časopisů vydaných do roku 2012 – to vše je nyní k dispozici on-line přes vzdálený přístup. Prostřednictvím služby DNNT jsou nyní on-line k dispozici tzv. Díla nedostupná na trhu, tedy výše specifikovaná díla, která jsou ještě chráněná autorským právem, ale zároveň je již nelze zakoupit v běžné obchodní síti. Díky této službě je možné prohlížet dokumenty z Národní digitální knihovny prostřednictvím vzdáleného přístupu – tedy z vlastního počítače přes internet.

Aktuálně jsou takto dostupné plné texty přibližně 200 000 digitalizovaných knih a časopisů. V rámci služby DNNT si můžete dokumenty pouze číst, nelze je stahovat, tisknout ani pořizovat kopie. Služba je dostupná všem našim registrovaným čtenářům, kteří se do ní mohou přihlásit svými přístupovými údaji, jež používají pro vstup do svého Čtenářského konta v dolnobousovské knihovně. Podrobnější info v oddílu Služby.

Vstupy do digitální knihovny a veškeré informace k této službě naleznou čtenáři na stránce https://dnnt.cz/.

V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit, bližší informace a postup přihlášení vám vysvětlíme v knihovně.